Kvällskurs i Relativitetsteori

Orienteringskurs i relativitetsteori

Fysikums orienteringskurs i relativitetsteori (7,5 hp) kommer att ges kvällstid under hösten 2021. Undervisningen består av tretton föreläsningar som äger rum på AlbaNova. Kursen avslutas med en skriftlig examination.

Kursinnehåll

Syftet med kursen är att förmedla en bred förståelse av innehållet i den speciella relativitetsteorin, och att ge en mer introduktiv översikt av innehållet i den allmänna relativitetsteorin.

Exempel på begrepp ur den speciella relativitetsteorin som tas upp är

  • relativitetsprincipen
  • ljushastighetens konstans
  • tidsdilatation
  • längdkontraktion
  • relativ samtidighet
  • massa och energi: E=mc2

I samband med den allmänna relativitetsteorin kommer vi att diskutera

  • ekvivalensprincipen
  • gravitationellt tidsskift
  • rummets krökning
  • svarta hål
  • universums expansion

Kurslitteratur

Kurslitteratur på kursen är boken Rumtid - en introduktion till Einsteins relativitetsteori av Sören Holst (ISBN: 9144001231). Den kan beställas via nätet från till exempel adlibris eller bokus.

Utöver boken tillkommer instuderingsuppgifter och annat material som delas ut under kursens gång. För den som vill ha mer att läsa rekommenderas följande böcker (som dock alltså inte är nödvändiga för den som bara vill klara av kursen):

E. F. Taylor, J. A. Wheeler: Spacetime Physics (andra upplagan, Freeman, 1992). Rikt illustrerad och mycket bra, med många pedagogiska noter och utvikningar.

C. Will: Was Einstein Right? Putting General Relativity to the Test (Basic Books, New York, 1986). Allmän relativitetsteori, med siktet inställt på de experimentella aspekterna. Bra komplement till den senare delen av kursen.

Till vem vänder sig kursen och vilka förkunskaper krävs?

Förutom allmän behörighet krävs endast mattekunskaper upp till gymnasiets Matematik B eller motsvarande. Det betyder att även du som har en humanistisk eller samhällsvetenskaplig bakgrund har förutsättningar att klara kursen.

Kursen vänder sig både till dig som inte tidigare har studerat fysik och matte, men som är nyfiken, och till dig som pluggar eller har pluggat naturvetenskap, och nu vill komplettera din utbildning med ett intressant ämne. Kursen rekommenderas även för dig som redan pluggar fysik på Fysikum eller KTH. Ett visst överlapp finns naturligtvis med en del andra kurser på dessa utbildningar, men perspektivet på den här kursen är garanterat annorlunda.

(Notera dock att kursen inte kan användas i en kandidatexamen i fysik. Se vidare länken till den officiella kursplanen nedan.)

Lärare på kursen

Jag som håller i kursen heter Sören Holst. Här är min hemsida. Om du har frågor om kursen är du välkommen att maila mig på holst@fysik.su.se

Kursens sida i Stockholms universitets kurskatalog

Länk till den officiella kursplanen

Kursens betygskriterier